Saté Kelinci

Konijnensaté uit Bandung

Tijdens mijn derde reis naar Indonesië, ditmaal met mijn gezin, aten we in Bandung saté kelinci, konijnensaté. Overal in de omgeving van Bandung staat het op de kaart en zijn er restaurantjes die er in gespecialiseerd zijn. Toen ik zag dat Le Jean Vleesatelier ook konijn op de kaart had staan, heb ik direct konijnenbouten besteld.

Een mooie gelegenheid ook om ze eens anders dan normaal te bereiden, aangezien ik net mijn Arteflame Griddle voor de Big Green Egg Large had ontvangen, een grote, supergladde plaatstalen schijf met een rond gat in het midden waar een rooster in past. Op die manier maak je van je EGG een kleinere variant van een traditionele Arteflame, die als grote plaatstalen barbecue meestal met hout wordt gestookt en met zichtbaar vuur fantastische belevingsbarbecue oplevert. Prachtig, maar iets teveel als je in het centrum van een stad met de beperkingen van een stadstuin, hoe plezierig die ook is. Dan is een regelmatig open vuur met houtblokken vragen om gedoe met je buren.

Dus werd ik heel enthousiast toen ik zag dat Arteflame ook een insert leverde voor de Big Green Egg Large. Een mooie gelegenheid om een Arteflame te combineren met een ruime teppanyaki plaats, die in mijn accessoires nog ontbrak. Gewoon met houtskool te stoken en dan -af en toe- een houtblok er in het midden opleggen. Inderdaad ja: gewoon zo’n blok gedroogd hout die je in je openbaar legt, waardoor je toch van die spectaculaire vlammen in het midden krijgt…

Het bleek een mooie aanvulling op het inmiddels het toch al mooie assortiment EGG-accessoire.

Nou dat dus: Indonesische saté kelinci op Japanse teppanyaki stijl gebakken in een Amerikaanse Big Green Egg met een Amerikaanse Arteflame insert in een Hollandse achtertuin. Het werd smullen!


Saté Kelinci

  • 2 konijnbouten

Marinade

  • 3 el sojasaus (Kikkoman)
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el mirin (zoete rijstwijn om te koken)
  • 2 el shaoshin (Chinese rijstwijn
  • 1 el gula djawa (Javaanse palmsuiker)
  • 2 cm verse gember (Ø3 cm), geraspt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1/2 chilipeper zonder zaadjes, heel fijn gesneden
  • zest van 1 limoen
  • versgemalen zwarte peper

Soja-satésaus:

  • 3 chilipepers zonder zaadjes, in flinterdunne ringetjes gesneden
  • 5 stuks sjalotjes, fijn gesneden
  • 3 kleine trostomaatjes (bijv. Tasty Tom), in kleine blokjes gesneden
  • sap van 1 limoen
  • 2 el sojasaus (Kikkoman)
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el mirin (zoete rijstwijn om te koken)
  • 1 el gula djawa (Javaanse palmsuiker)

Bereiding

Reken per persoon als voorgerecht op 5 stokjes of als hoofdgerecht op 10 stokjes per persoon.

Leg de (dunne!) bamboestokjes minimaal een half uurtje in lauwwarm water om de weken. Meng alle ingrediënten voor de marinade met elkaar. Haal de botten uit de konijnenbouten en snij het vlees in kleine blokjes van max. 15 mm. Voeg de blokjes vlees toe aan de marinade en het vlees er minimaal 2 uur in staan. Rijg de blikjes aan de bamboestokjes. Het zijn kleine blokjes, rijg er rustig een stuk of 5-6 per stokje aan.

Meng alle ingrediënten, behalve de tomaat voor de saus met elkaar. Schep tenslotte de tomaat er als laatste doorheen.

Steek de Big Green Egg aan met een halve bak houtskool. Je kunt hier rustig een zachter houtskool voor gebruiken: saté is relatief snel klaar. Leg, als de barbecue op ongeveer 200°C staat (gewoon voor je eigen plezier…) een groot blok hout in het midden van de kolen en leg de stalen Arteflame plaat zo hoog mogelijk boven de kolen. Plaats het stalen rooster-element in het midden. Sluit de EGG en laat 10 minuten op temperatuur komen.

Wrijf wat olie uit over de grillplaat en leg de saté’s eerst max. 1 minuut op het rooster, schuif ze daarna naar het dichte deel en keer ze regelmatig om. De saté’s zijn snel klaar, hebben maar een paar minuutjes nodig.

Serveer de saus apart en schep deze er aan tafel overheen.

Erg lekker met witte rijst en bijvoorbeeld een eenvoudige zoutzure koude groente, zoals een atjar kuning.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *