Kangoeroe op een stokje

Fire&Food op bezoek bij The Cooking Conductor

Begin mei werd ik benaderd door Fire&Food. Ze volgden de foodblog en FB-pagina van BBQ 52 – The Cooking Conductor al een poosje en zouden het leuk vinden om voor hun vaste rubriek “BBQ-Menu” in het augustus-nummer langs te komen met een fotograaf om een reportage te komen maken. Of ik daar een driegangenmenu voor zou kunnen maken.

Ik was net een half jaartje daarvoor begonnen met BBQ52 en was dus toch even met stomheid geslagen. Natuurlijk, koken kon ik wel al, genoeg creatieve ervaring in de binnenkeuken, maar daarbuiten voelde ik me nog écht een groentje op de Big Green Egg. Maar uiteraard ging ik op de uitnodiging in en in juni kwam Bastiaan Schlosser hoogstpersoonlijk op bezoek. Ik kende hem natuurlijk van de vele fantastische BBQ-filmpjes op YouTube, dus de druk was hoog…

Ik was bijna helemaal vrij in de keuze van het menu. Belangrijkste voorwaarde was dat het vooral niet al te ingewikkeld mocht zijn, want de lezers van Fire&Food moesten het zelf ook kunnen bereiden. Verder moest het een zomerse uitstraling hebben en het zou toch wel heel leuk zijn om er twee gasten bij uit te nodigen, zodat het de sfeer van een gezellig etentje kreeg.

Dat laatste was natuurlijk niet ingewikkeld: er is altijd wel iemand te vinden die mee wil eten. Maar wie vraag je daarvoor? Als “Cooking Conductor” had ik die keuze snel gemaakt door Vaughan Schlepp en Felicity Goodwin uit te nodigen, collega’s binnen GO! Opera. Kenmerk van onze vriendschap is de gezamenlijke liefde voor muziek. Maar daarnaast ook het vermogen om intens van het leven te kunnen genieten. En dus ook van eten en drinken.

En dan het menu. Drie gangen, niet te moeilijk, kooktechnisch gezien dan, maar het mocht best een beetje anders dan normaal. Vis. Vlees. Toetje. Uiteraard in iedere gang een bbq-onderdeel, inclusief opmaak én een sfeervol tafelen. Ik weet nog dat dit mijn gedachtengang was, maar toen ik er mee ging brainstormen en spelen realiseerde ik de complexiteit voor een hobbykok. De creativiteit viel wel mee, maar een driegangen bbq-diner vergt heel veel gevoel voor timing. Mise-en-place was dus essentieel. En pas op de dag zelf voelde ik de druk van de fotograaf die continu op mijn vingers keek. Alles volgde. En aan wie ik alles uit wilde leggen wat ik aan het doen was en wat al voorbereid was. Die vertragende factor was nieuw voor mij en had ik niet helemaal ingecalculeerd. Het werd dus een hele lekkere en bijzonder gezellige middag, maar wel iets langer dan we hadden ingepland…

Het BBQ-menu
Als ik voor gasten kook, dan zoek ik daar altijd een bijzondere persoonlijke link bij voor inspiratie. En die vond ik dit keer bij Felicity, geboren en getogen in Australië, een land waar ze gek zijn op barbecue. Bovendien wist ik dat je bij mijn favoriete online kwaliteitsslager Le Jean waanzinnig mooi Australisch Black Angus kon bestellen. En het mooiste lamsvlees uit Nieuw-Zeeland. Dus ging ik eerst maar eens op de website kijken. Daar kwam ik kangoeroe-biefstuk tegen, Australischer kon ik het niet bedenken, de kern van het menu stond vast.

Thee als maaltijdbegeleider
Daarna ging het snel: gamba’s vooraf en het meest simpele, maar misschien wel állerlekkerste bbq-toetje toe: gegrilde perzik. En dus werd het uiteindelijk onderstaand menu. We schonken er drie fantastische theeën van Simon Lévelt Alkmaar bij die elk een prachtige match vormde met het betreffende gerecht.

Zoals ik de laatste jaren vaker mee heb gemaakt, ligt daar een grote verrassing voor velen. Thee als maaltijdbegeleider, dat is toch wel iets nieuws voor velen. Als ik het dan probeer uit te leggen (lees er mijn eerdere blogs maar over na), dan begrijpen ze het verstandelijk wel, maar ik merkte dat Bastiaan toch ook écht verrast was in de thee-spijs combinaties die ik had samengesteld. Hoe de smaken elkaar aanvulden en versterkten. Hij was écht verrast. En dat vond ik dan weer heel erg leuk om te zien…

Achteraf…
Het was echt een leuke en lekkere middag en een hele mooie ervaring waar ik me zeer vereerd voor voel om te hebben mogen doen. Toch was ik achteraf ook wel een beetje blij dat het in dit geval een reportage was in stilstaande beelden en geschreven woord. Want door de warmte en de onverwachte tijd die nodig was in de bijzonder prettige gesprekken met Bastiaan Schlosser ontstonden er toch een paar schoonheidsfoutjes die ik normaliter nooit zou laten gebeuren. Bijvoorbeeld: de glazen stolp over de gerookte boter werkte als een kas in de zon. Tel daarbij op de extra warmte van het rookblokje en de brandende rozemarijn, dan kun je eigenlijk bedenken hoe zacht de boter gaat worden… Maar foto’s zijn geduldig en je moet toch selecteren, dus de reportage is een mooie weergave van een heerlijk zomers bbq-diner in een Alkmaarse stadstuin.


Driegangen Zomermenu Fire&Food

Stokbrood met koudgerookte boter


Gamburger & Gerookte Palingbouillon

Garnalenhamburger met flatbread
waterkers, limoenmayonaise en krokante coppa di parma

Palingbouillon met Pernod en garnituur van dubbelgerookte paling, 
met verse doperwt en juliënne van peultjes

Thee: groene jasmijnthee “Chung Hao” (China)


Saté van Kangoeroe met mango-sweet 

puree van zoete aardappel, geroosterde knolselderij,
gepoft paprikaatje, geroosterde bimi en groene asperges
kaantjes van topinamboer (aardpeer)

Thee: Four Seasons Black (Taiwan)


Gegrilde perzik met Vlierbloesem-yoghurtijs

met lemoncurd-brickdeeg stick met chocolade

Thee: Buddha Amacha (Japan) van vlierbloesemwater


Recepten

Natuurlijk heb ik alle recepten. Die heb ik namelijk doorgegeven aan Fire&Food! Dus als je nieuwsgierig bent, koop dan de augustus 2020 editie en geniet volop van zomerse barbecue-inspiratie en natuurlijk ook de maar liefst acht pagina’s grote reportage van het bezoek van Bastiaan Schlosser aan de achtertuin van The Cooking Conductor in Alkmaar bij BBQ52!

Koop ‘m vanaf 28 augustus los in de webshop van Fire-Food.nl, of liever nog: neem een abonnement. Als je dat deze week nog doet dan krijg je bovendien een fantastische set van 6 Laguiole tafelmessen van Style de Vie cadeau!


Gelukkig hebben we de foto’s nog…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *