De keuze van Kin-Ping

?? WAT MOET IK HIER NOU WEER MEE? ?

Kin-Ping Dun daagt uit – april 2021


Dun Yong Amsterdam is de oudste Aziatische supermarkt van Nederland in hartje Chinatown Amsterdam. Eigenaar Kin-Ping Dun (zoon van oprichter Tang Yong Sau in 1959) helpt mij tijdens de Asian BBQ Adventures om de authenticiteit van de recepten zo goed mogelijk te bewaren. Als je op meer dan 14 duizend kilometer afstand zit, dan is een beetje lokale kennis heel erg prettig.

Maar Kin-Ping daagt me daarbij ook een beetje uit. Als ik in de winkel ben, dan geeft hij mij regelmatig ingrediënten mee om eens te proberen en er “iets, wat dan ook…” mee op de Big Green Egg te bereiden. Dat zijn uitdagingen waar The Cooking Conductor wel van houdt! ?

Dit keer kreeg ik een potje en een flesje mee, waarvan de ene een hele mooie pittige Thaise mangosaus blijkt te zijn. Dat lijkt mee niet ingewikkeld. De mooie zoetzure en serieus pittige smaak is met veel te combineren, hoewel “iets met kip” wel een hele serieuze kanshebber is.

Maar, eh…, dat andere potje… Groen wit etiket met een kleine grafische afbeelding en verder alleen maar Chinese tekst. Geen touw aan vast te knopen. Nieuwsgierig maak ik het potje open. Zeer donkergroen, tegen zwart aan. In olie gelegd. Ik ruik eraan. Aangenaam, kruidig, gefermenteerd! Ik zie blaadjes, iets van een groente? Ik pak mijn pincetlepeltje en pluk er wat blaadjes uit en wordt prettig verrast.

Qua kruiding heeft het veel weg van ingelegde Chinese paddenstoelen, een van onze favorieten “potjes” die we ontdekt hebben uit nieuwsgierigheid. Maar het is frisser én dieper van smaak. Heel erg lekker. Dan graaf ik iets verder in het potje en stuit tot mijn verbazing op een ei-vormig object. Ingelegde kwarteleitjes?!? Ik haal het eruit. Nee, te stevig. Wat kan het dan zijn?

Er zit niets anders op: om te bedenken wat ik hiermee ga maken zal ik het toch echt eerst moeten proeven. Ik neem een hapje. OLIJVEN, WAUW! Maar dan wel totaal anders van smaak dan ik van de Spaanse, Italiaans, Griekse of Turkse varianten ken. Met niets te vergelijken.

Wat ik er mee ga doen? Nog geen idee. In ieder geval weet ik nu met wat voor smaken en aroma’s dit te combineren moet zijn.

Nieuwsgierig? Binnenkort publiceer ik de recepten hier. Gewoon blijven volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *