Ayam Pangang

Geroosterde kip met een pikante saus

In de Indonesische keuken wordt heel vaak  kip klaargemaakt. In Indonesië lopen kippen vrijwel altijd los rond en pikken voor een groot deel hun dagelijks menu zelf bij elkaar. Ze zijn minder vlezig en minder mals dan de kippen hier bij ons. Als je dan toch een hele kip op de BBQ gaat leggen, probeer dan eens zo’n geweldige biologische Polderhoen die je eenvoudig online kunt bestellen bij LeJean. Dat is dus écht andere kip!

Kip wordt in Indonesië vaak geroosterd op houtskool en daarna soms ook nog gestoofd in een saus met kokosmelk. Er wordt meestal weinig olie gebruikt. 

Recept – Ayam Pangang

Ingrediënten:

1 hele kip
1 el citroensap
2 el ketjap manis
1 el arachide olie 

1 tl sesamolie
4 teentjes knoflook 

1 chilipeper, klein gesneden
3 cm gember (djahé) of een flinke theel. gemberpoeder

Bereiding:

Maak de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een mooie gladde pasta. Snij de hele kip in 2 helften of knip alleen de rug open en druk de kip plat tot een “gevlinderde kip”. Meng de boemboe met de ketjap, de olie en het citroensap en marineer hiermee de halve kippen. Laat dit voor 1 uur staan. Rooster de kip boven indirect (180 °C) op een gietijzeren rooster met een blokje kersen- of appelrookhout in het gloeiende houtskool. Laat in 45 minuten langzaam gaar worden, waarbij je de kip regelmatig draait.

Persoonlijk vind ik niets lekkerder dan drooggeroosterde kip met witte rijst en een flinke schep sambal. Daar hoeft voor mij geen saus bij. Als je dat toch wilt, probeer dan eens de babi pangangsaus die je in mijn boek “Buitenkok in 4 seizoenen!” terug kunt vinden.

Ayam pangang is erg lekker met witte rijst en -bijvoorbeeld- gewokte groente met bijvoorbeeld boontjes, wortel, bloemkool en taugé.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *