Walhalla

The Cooking Conductor’s Kamado Choice

Op de bodem van de Rijn bewaken de drie Rijndochters het Rijngoud. Het is de openingsscene van Das Rheingold, de eerste opera van het beroemde vierluik “Ring des Nibelungen”, de avondvullende opera’s van Richard Wagner. In deze oude Viking-mythe is Walhalla het hemelrijk van de god Odin waar zijn krijgsmaagden (Wahlküre) hun nieuwe gasten onthaalden met varkensvlees…

Natuurlijk, de vergelijking met het Walhalla uit Wagners Ring des Nibelungen lijkt wat ongepast en over de top wanneer je als “Cooking Conductor” op een barbecuebeurs aankomt. Maar op de spoga gafa in Keulen, waar de Rijn middendoor stroomt, is het toch ook weer niet helemaal onlogisch dat vandaag toch regelmatig juist deze opera-metafoor steeds weer terug kwam in mijn hoofd. Aan de oevers van de Rijn door Walküre onthaald op varkensvlees. Alles wat er in de BBQ-wereld toe doet en aan de rest van de wereld wil laten weten welke nieuwe ontwikkelingen er in het komende jaar rond de barbecue te verwachten zijn, was hier te zien, horen, ruiken, voelen én proeven.

Ik heb de kunsten mogen zien, ruiken en proeven van onder meer PitmasterX, Jord Althuizen en Ramon Beuk en een inspirerend gesprek gevoerd met bbq-goeroe Thomas Eriksson Fröhlich (wat ik als Vrolijke Voogd natuurlijk een hele leuk achternaam vindt…). Op Thomas kom ik later in het BBQ 52-projectjaar nog uitgebreid terug! En natuurlijk heel veel inspiratie mogen ontvangen van diverse leveranciers van topproducten in, op en rond de barbecue. Met als meest spannende natuurlijk mijn ontmoetingen met Kamado Joe en Big Green Egg.

Wat een moeilijke keuze om te maken! Rood vs. Groen, in het kleurengamma ook nog eens elkaars grootste tegenhanger als complementaire kleuren. Bij beide staat kwaliteit totaal niet ter discussie. Die is absoluut geweldig, met levenslange garantie op het keramiek als overtuigende bevestiging. Het innovatieve karakter van Kamado Joe spreekt me enorm aan, maar kan qua community in Nederland (nog) niet tippen aan marktleider Big Green Egg.

Op de beurs heb ik met heel veel leveranciers van prachtige barbecueproducten gesproken, die ook allemaal warm werden van het verhaal achter BBQ 52. Het leverde vele mooie gesprekken op, waarbij ik regelmatig een frons zag die overging naar een glimlach als ik mij voorstelde als de dirigent achter de barbecue, ‘The Cooking Conductor’. Een paar mooie voorbeelden:

Forged Knives, een Nederlands merk van prachtige, stoere messen. Meater, de maker van draadloze kerntemperatuurmeters met een heel hoog Apple-gehalte. Looft komt in het voorjaar met een nieuwe draadloze design fire-lighter. The Windmill, een Nederlands bedrijf dat een enorm assortiment met gietijzeren accesoires biedt. Maar ook diverse leveranciers van brede assortimenten waanzinnige sauzen en rubs, de een nog lekkerder dan de ander. Bijzonder interessant is SausGuru, met een prachtig en breed assortiment dat ook onder eigen label produceert. Interessante tegenhanger is Resaco, dé importeur van Amerikaanse rubs en sauzen, meestal producten van barbecue-goeroe’s die alleen in the USA te koop zijn. Feuermeister, een grote Duitse producent van vuurwerkende kleding die rond de barbecue geweldige handschoenen en stoere leren schorten maakt. Jack & Luce, producent van multifunctionele snijplanken. En Steel, producent van de mooiste roestvrijstalen buitenkeukens die ik ken. Ze pronkten met hun nieuwste maatkeuken met houtskoollade onder de groene kamado op de stand van Big Green Egg.

Overal waar ik kwam stelde ik mijzelf voor als “The Cooking Conductor” van BBQ 52, die voor hobbykoks en grillers van de achtertuin de drempel van vier seizoenen koken op een kamado wil verlagen en daar een jaar lang middels blogs en vlogs verslag van gaat doen. De toon van het gesprek verandert en ik zie vervolgens hun pretogen ontstaan en weet dat ze begrijpen waarom ik zoveel plezier heb in dit project.

Na afloop nog even op het feestje van Kamado Joe geweest, waar volop werd gepresteerd op de rode kamado’s door een vijftal beroemde pitmasters. In geen enkel opzicht leken ze op Odin’s dienstmaagden, maar ik werd wel ruimtelijk onthaald met hemels varkensvlees. En tonijn, zalm en rundvlees overigens. Het was er bijzonder druk, gezellig, luidruchtig en heerlijk. Met als absolute uitschieter de tonijn die heel kort werd geschroeid en geflambeerd met een flinke slash… Bombay Sapphire Gin! De kamado stond in vuur en vlam, maar bleek er prima tegen te kunnen. Het was niet alleen prachtige show-cooking, maar het gaf ook een prachtige impuls aan de heerlijke verse tonijn. Inspirerend en zeker een optie die ik ook ga proberen!

En de keuze is…
Kortom, de overtuigingskracht van Kamado Joe was enorm. En toch… De marketeer in mij riep mij tot de orde en dwong mij om verder te kijken dan al dat wapengekletter. En toen zag ik toch overduidelijk een marktleider die niet alleen als grondlegger van de moderne kamado zoals wij die kennen is, maar ook by far de enige is in Nederland die voorbij een grote community is ontwikkeld en op alle fronten tot lifestyle is verworden. Prijzig? Ja, maar ik hoor in alle kanalen waarin ik mij de afgelopen maand heb begeven alleen maar lovende geluiden over de geweldige service die Big Green Egg in de nazorg blijft geven. En dat is voor een “Cooking Conductor” met een spannende uitdaging heel wat waard.

En dus wordt het een Big Green Egg Large. Een zorgvuldige afweging, waar ik veel tijd voor heb uitgetrokken. Heb ‘m meteen maar besteld… 🙂 Maar nu de knoop is doorgehakt merk ik dat onmiddellijk ik uiterst ongeduldig word: hoe kan ik ‘m zo snel mogelijk in Alkmaar krijgen om nog even met alles te oefenen, voor de BBQ 52 Challenge van The Cooking Conductor losbarst.


Toen mijn trein terug naar Alkmaar over de Rijn in Keulen reed, hoorde ik in mijn hoofd “De Rit van de Krijgsmaagden over de Rijn”. De muziek is wereldberoemd, écht iedereen kent het. Het wordt namelijk gebruikt in talloze Hollywoodfilms, series en natuurlijk ook commercials, maar slechts weinigen weten dat het muziek is uit Wagners operacyclus Ring des Nibelungen, de mythe over de Rijn. Zo mooi!

De groene basis voor een jaar lang culinair avonturieren in BBQ 52

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *