Thee-arrangement

img_5917

Het zal zo’n anderhalf jaar geleden zijn geweest dat ik een heerlijk gezelschap bij mijn favoriete restaurant Red Chili in Nieuwe Niedorp zat te eten. Een Chinees, inderdaad, middenin de polders van West Friesland. Maar dan wel een Chinees die de babi pangang en fu yong hai links heeft durven laten liggen. Een toprestaurant, misschien wel de beste Chinees van Nederland.

We mochten ons door acht gangen met verrassingen heen werken, maar voor we daaraan begonnen kwam de sommelier aan tafel. Of we een begeleidend arrangement wilden. Ja, dat leek ons een uitstekende keuze. “Wijn of thee?” was de volgende verrassende vraag. Ik ging samen met onze gast voor het thee-arrangement, mijn vrouw Ingrid verkoos wijn. Kwam goed uit want ik zou Bobben en had me eigenlijk al voorbereid op een avondje water.

Die avond heeft mijn kijk op de combinatie van eten en drinken voorgoed veranderd. Ingrid en ik proefden elkaars bij elkaar en we waren het helemaal eens: hoe lekker ik een goed glas wijn op z’n tijd ook vind, de harmonie die de zorgvuldig uitgekozen acht theeën creëerden met de culinaire smaken op het bord was mindblowing. Waar ik met wijn toch altijd contrast ervaar in temperatuur smaak, was de thee in staat om waarlijk te begeleiden en de gerechten te ondersteunen. En naarmate de avond vorderde bleef ook het smaakverhullende beneveling van de alcohol uit. Alle ruimte dus voor smaak, aroma, kleur en structuur. Héérlijk!

Sindsdien verkies ik thee boven wijn als begeleider van een een mooie maaltijd. Mits een restaurant dat serieus neemt, uiteraard. Helaas komen de meeste restaurants niet verder dan een trendy theedoos met de populaire smaakzakjes en een touwtje eraan. Hoe mooi de buideltjes soms ook verpakt zijn, het heeft weinig te maken met theepairing als alternatief voor wijn. Niet echt een optie dus. Koning Alcohol zit stevig op haar niet zelden overmatig de hemel ingeprezen kostbare troon.

Gisteravond opende Bistro De Vrolijke Voogd voor bijzondere vrienden. Eén van de gasten -een zeer gevorderd wijndrinker- had besloten om de hele maand januari geen alcohol te drinken. Hoogste tijd dus om ook in de Bistro de uitdaging van thee-pairing aan te gaan. In mijn middelbare schooltijd verdiepte ik mij al behoorlijk in de wereld rond thee en had op mijn kamertje thuis meer dan dertig soorten thee verzameld. Vergeten kennis, omdat koffie het had verdrongen tijdens mijn commerciële bedrijfsleventijd als art director in mijn bureau voor marketing en communicatie. Maar toen ik met het menu Simon Lévelt in Alkmaar binnenliep wist ik precies wat ik hebben wilde: alles over thee kwam weer terug.

Het werd een avond om nooit te vergeten. Lieve vrienden. Heerlijk eten. En verrassend drinken. Het werd laat, maar het gebrek aan alcohol hield ons volkomen helder om ons aan het einde van de avond ook nog te kunnen verwonderen over de magie van de Cona.


Vruchtbaar Wintertuintje
eetbare desemgrond met herfsttruffel en zwarte olijvenpoeder; op laagjes van wortel/sinaasappelzalf, artisjokcrème, gele- choggia- en oerbiet, uit de grond erwtenscheuten, gouden enoki, cressen en poeder van rode biet 

Darjeeling first flush “Margareth’s Hope”
Lentepluk uit India eerste topblaadjes

***

Royco Tomatensoep
tomatenchips, heldere rauwe tomatenbouillon en caprese vice versa

King of Jasmine
first flush witte thee uit China, gedroogd op jasmijn bloesem

***

Zacht Varkenswangetje
sous vide gegaard in morilleroom met cognac

Lapsang Souchon
zwarte thee uit China (Fuijan), gerookt op dennennaalden

***

Zeeduivelstaart
gegaard in vadouvanolie en gerold in serranoham met pastinaak – hazelnootmousseline – jonge venkel – bimi

Gyokuro
Japanse groene thee uit Kyoto, bijnaam smaragddauw

***

Crème Passionel
crème brûlée met passievrucht, kokosganache, hazelnootroom en appelbuideltje met specerijen en gezouten caramel

Earl Grey Superieur
zwarte chinese thee, gearomatiseerd met bergamotolie

***

Tonkabonenkoffie uit de Cona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *