Pieperloze stamppot

De aardappeleters. Begin dit jaar schreef ik al eens een blog hoe de aardappel tot hoeksteen van de Hollandse eetcultuur is verworden. Hoewel ik met twee eetculturen opgegroeid ben, zit het pieperbeeld ook bij mij diepgeworteld.

Het is een levendige herinnering hoe ik vroeger als kind gewoon het voorbeeld volgde en mijn aardappels, vlees en groenten (inderdaad ja, zélfs de sla!) gewoon door elkaar heen prakte alvorens ik een hap nam. Dat had ik van mijn moeder geleerd. En zo zag ik dat mijn opa en oma ook doen. Mijn vader niet. Maar voor hem was prakken en stamppot nieuw toen hij als Javaan in 1956 in Nederland arriveerde. Een inburgeringscursus had hij niet nodig, stamppot werd voor hem snel gemeengoed, ook al bleef Indisch eten een regelmatig terugkerend feestje. Maar zijn aardappels, vlees en groenten prakken? Nou, nee. Het kan ook te gek…

Toch is zo’n geprakte of gestampte pot echt gek nog niet. Het is makkelijk en kan ook heel erg gezond zijn. Maar nu vlees en koolhydraten steeds minder vanzelfsprekend zijn in de dagelijkse avondmaaltijd, rijst de vraag: hoe stamp je de pot nog als de pieper ontbreekt?

Hoogste tijd dus om een keer een pieperloze stamppot te bedenken. En dan het liefst toch ook nog wel een beetje met wat rookworst of gerookte spekjes in het achterhoofd. Maar dan wel zonder rookworst of gebakken spekjes…

Pff…

Ik kwam op het idee doordat ik al vaker aardappelpuree als maaltijdcomponent heb vervangen door een puree van knolselderij, pastinaak of peterseliewortel. Dat bleek een heel aardige basis te zijn. En met een Big Green Egg in de achtertuin is dat rooksmaakje van worst of spekjes kinderspel. En zo ontstond mijn Pieperloze Vegetarische Stamppot. Het is verrassend dat je de aardappel eigenlijk niet mist in dit gerecht. En het was érg lekker bovendien!


Stamppot van gerookte groenten

Ingrediënten:

 • 500 gram pastinaken
 • 1 winterwortel
 • 2 grote uien
 • 1 kleine bloemkool
 • 1 tablet groentenbouillon
 • 200 gram hazelnoten
 • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
 • 1 eetlepel kerriepoeder
 • 1 eetlepel BBQ 52 Dry Rub voor Grilworst*
 • 1 eetlepel mosterd
 • 50 gram roomboter
 • 50 ml Hojiblanca olijfolie
 • 100 ml room
 • 1 bakje Tahoon Cress
 • Gangnam Tops (optioneel)
 • Peper en zout

* Mijn BBQ 52 Dry Rub voor Grilworst bestaat uit: zout (30%), palmsuiker (30%), paprikapoeder zoet, paprikapoeder gerookt, knoflookpoeder, uienpoeder, mosterdpoeder, pimentpoeder, laurierpoeder, cayennepeper en, kerriepoeder.

Bestrijk de bloemkool in met olijfolie en bestrooi rijkelijk met de dry rub die ik ook voor de Grillworst heb gebruikt. Rook en pof de pastinaken, uien, wortels en bloemkool op de Big Green Egg indirect op 175°C gaar. Als rookhout heb ik beukenhout gebruikt, om wat dichter tegen de ontbrekende rookworst aan te komen. Alle groenten hebben een andere gaartijd nodig, ook de dikte is bepalend. Prik er met een vork in om te voelen of ze gaar zijn.

Pastinaakpuree
De pastinaakpure heb ik zal in de Cook Expert van Magimix gemaakt, maar je kunt dit uiteraard ook gewoon in een pan op het fornuis doen en een staafmixer gebruiken. De puree wordt dan iets minder fijn. Schil de pastinaken en snijdt ze in grove stukjes. Snipper een uitje en zet deze aan in hete boter tot zacht en zoet, maar laat niet bruin worden. Voeg pastinaken, room en mosterd toe en laat goed gaar worden. Voeg het bouillontablet toe en blender de massa tot een fijne puree. Voeg tijdens het blonderen langzaam de olijfolie toe aan de puree en laat binden. Deze puree is uiteraard ook op zichzelf staand een heerlijk bijgerecht en uitstekend aardappelpureevervanger, maar nu vormt het de basis voor de pieperloze stamppot.

Snij de gerookte wortel, ui en bloemkool brunoise (in kleine blokjes) van ongeveer 7 mm. Rooster de hazelnoten in een eetlepel olie en de gerookte paprikapoeder en wat zout.

Voeg alle groenten met de kerrie toe aan de pastinaakpuree, breng op smaak met peper en zout en verwarm op zacht voor tot door en door warm. Voeg er dan driekwart van de geroosterde hazelnoten aan toe en strooi de Tahoon Cress erdoor. Gebruik de resterende hazelnoten om op het bord te garneren, samen met de Gangnam Tops. Als je de pan op tafel zet, strooi deze er dan als laatste overheen en gebruik daar ook de helft van de Tahoon Cress voor.

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *