Koude kamado keuze

Fase 2: De koude voorselectie…

De kamado merken poppen werkelijk als paddestoelen uit de grond. Met nog maar 7 weken te gaan voor het project BBQ | 52 van start gaat, zijn we begonnen om van de eerste webselectie over te gaan naar het daadwerkelijk kijken & voelen van diverse kamado merken. Dat mijn selectie ongetwijfeld anders verloopt dan professionals zoals Jeroen Hazebroek dat doen, zal niemand verbazen. Een hobbykok selecteert waarschijnlijk net weer even anders. Al bij het eerste bezoek van een gespecialiseerde winkel merkte ik dat mijn kennis over kamado’s was gegroeid: de verschillende verkopers voegden weinig nieuws meer toe. Alleen bij Oldenhof in Hilversum waren ze in staat mijn kennis te verdiepen. Daardoor kon ik mij goed concentreren op het bekijken, voelen en ervaren van de verschillen.

Al eerder had ik de keuze gemaakt voor een kamado van keramiek, waarmee ik me had voorgenomen om metalen kamado’s uit te sluiten voor de selectie. Toen ik echter bij de eerste de beste winkel binnenkwam en die nieuwe Weber Summit Charcoal Grill zag, voelde ik mij toch een beetje week worden: wat een indrukwekkend apparaat! De metalen dubbelwandige ketel isoleert ongetwijfeld uitstekend, maar het was niet de belangrijkste reden waarom ik echt ging voor keramiek: dat isoleert niet alleen, maar houdt ook warmte vast, waardoor de convectie van hete lucht veel effectiever werkt. Ik wist het, maar toch moest ik me even laten overtuigen door de verkoper. ’t Is een prachtig apparaat, dat zeer zeker!

<| Links: Big Green Egg bevestiging bij Barbecueshop Naarden.
Rechts: Onder de indruk van Kamado Joe bij Oldenhof Hilversum |>

Terug dus naar focus: de High 5 kamado lijst die ik in een eerdere blog had opgesteld:

  • Big Green Egg
  • Kamado Joe
  • Monolith
  • The Bastard
  • Yakiniku Grill

Verreweg de belangrijkste kwaliteitsbepalende factor voor kamado’s is de keramiek. Daarbij spelen drie factoren mee:

  1. de dikte van het keramiek,
  2. de samenstelling van het keramiek en
  3. de temperatuur en tijdsduur waarop het keramiek is gebakken.

De herkomst van de keramiek-basis kan een belangrijke indicatie vormen of er concessies zijn gedaan aan de kwaliteit. Big Green Egg heeft een onberispelijk imago. Het merk is zó overtuigd van de kwaliteit dat ze levenslang garantie geven op het keramiek. Deze wordt in eigen fabrieken in Mexico gebakken. Primo Grill is het enige merk dat zijn keramiek in de VS maakt. (Ik heb dit merk overigens laten vallen omdat ik absoluut geen ovale kamado wil omdat ik ook accesoires van andere merken wil kunnen gebruiken.) En verder laten alle andere merken hun keramiek-basis in China bakken. En daar is veel om te doen, aangezien Chinese fabrieken leveren naar vraag: wil je het wat goedkoper, dan gaat dat ten koste van de kwaliteit. Toch zijn er ook merken die hun keramiek wel in China laten bakken, maar tegen een hogere prijs geen concessies willen doen aan de kwaliteit. Maar ja, hoe test je dat?

De dikte van het keramiek is voor een dirigent relatief eenvoudig op gehoor te testen: tik aan de binnenkant van de deksel tegen het keramiek aan en je hoort aan de lichtheid van de klank hoe dik de keramiekwand is. Over de samenstelling kom je meestal alleen via internet-research meer te weten, hoewel de goedkopere merken daar ook vaak relatief vaag over kunnen zijn. En dat geldt ook voor de temperatuur en de tijdsduur waarop het keramiek is gebakken.

Bij deze koude voorselectie heb ik vooral gelet op onder meer: Hoe “voelt” de kamado aan bij het openen en sluiten? Welk materiaal is gebruikt voor het afsluitvilt? Hoe is de afwerking? Welke materialen zijn gebruikt? Hoe breed is het assortiment van accesoires? Wat kom ik te weten over service? En ja… uiteindelijk kan ook de kleur er nog wel toe doen: ik ben nu een maal niet zo’n fan van groen…

Aangezien we twee weken in het Gooi verbleven, zijn we begonnen bij Barbecueshop.nl in Naarden. Nog altijd een mooie winkel, maar onder de nieuwe eigenaar helaas aanzienlijk minder merken onder een dak. Jammer, want daardoor miste ik hier onder meer Kamado Joe. Gelukkig hadden de Hanos en Oldenhof deze wel staan.

  • De Sligro: Big Green Egg, The Bastard, Grill Guru en Yakiniku
  • Hanos: Big Green Egg, Kamado Joe en Patton
  • Barbecueshop.nl: Big Green Egg, The Bastard, Takumi, Patton
  • Oldenhof Hilversum: Big Green Egg, The Bastard en Kamado Joe

Opvallend is dat de Big Green Egg bij echt alle winkels waar ze kamado’s verkopen in het assortiment zit. Een goede tweede is The Bastard. En iedere verkoper bevestigd wat ik eigenlijk al vermoedde: Ja, de Big Green Egg is duur. Dat is dus voor veel mensen de belangrijkste reden om een ander merk aan te schaffen, maar als je voor échte kwaliteit in materiaal en ook service gaat, dan zou je daar eigenlijk niet op moeten willen besparen.

Tja, dat is makkelijk gezegd, maar ik weet als geen ander hoe bepalend de beperking van je portemonnee kan zijn! Bovendien is-ie als enige ontzettend groen. En dus ging ik met kritische blik verder kijken.

The Bastard
Mooie zwarte kamado, vooral de matzwarte Urban-editie is echt prachtig. Op internet kwam ik echter steeds meer negatieve verhalen tegen over de nieuwe schoorsteen op het 2019 model. Deze zou niet goed sluiten en vervanging voor een goede oplossing verloopt bijzonder traag. En inderdaad: er zit ruimte in de schoorsteenkap, waarbij ik me alleen maar kan voorstellen dat daar lucht door blijft ontsnappen. Geen goed teken. Het probleem is bekend bij The Bastard en er wordt een oplossing geboden in de vorm van een roestvrijstalen kap, maar de levering hiervan lijkt volgens internet-reviews niet helemaal probleemloos te verlopen. “En dat geldt niet alleen voor de schoorsteen,” vertelt een verkoper, “eigenlijk zitten we te springen om veel meer accesoires die op dit moment niet geleverd kunnen worden.” Het keramiek wordt in China gemaakt, maar als ik de tik-test doe met bijvoorbeeld de Patton die ernaast staat, dan is er duidelijk een dikte verschil te horen, waarbij The Bastard het van de twee overtuigend wint.

Kamado Joe
Alles aan de Kamado Joe voelt degelijk. Zeer overtuigend is het luchtgeveerde deksel, waardoor deze het lichts van allemaal opent. Maar dat creëert volgens mij ook een nadeel: de luchtvering werkt zó goed, dat het deksel uit zichzelf niet voldoende gewicht meer genereert om luchtdicht af te sluiten. En dus is er een vaste sluiting op het deksel aangebracht die je met een knop in moet drukken om de kamado te kunnen openen. Dat zal ongetwijfeld een fantastische, luchtdichte sluiting geven, maar toen ik voor het eerste een Kamado Joe bij de Hanos bekeek, voelde dat niet echt fijn. Had teveel kracht nodig. Gelukkig had Oldenhof in Hilversum ook Kamado Joe staan, die wél goed was afgesteld. Het heeft mijn mening direct herzien.

De pakking van de Kamado Joe is als enige niet van vilt gemaakt, maar van glasvezelgaas. Vilt vind ik mooier, maar ik kan de verkoper wel volgen als hij aangeeft dat dit veel langer meegaat dan het gebruikelijke hittebestendige vilt en zo voelt het ook aan. Het wisselen van vilt is niet bepaalt een klusje waar ik naar uitkijk. Toch wel aantrekkelijk dus. Maar ik zie ook ruimte tussen pakking en keramiek, waardoor ik me kan voorstellen dat daar gemakkelijk vettigheid en etensresten onder kunnen blijven zitten. De bovenkant van de glasvezel pakking is daarentegen juist weer heel goed te reinigen, zeker in vergelijking met vilt. Verder zijn de accesoires fantastisch: een zeer complete kamado. Ik vind ‘m prachtig en vraag me toch al af: hoe zal zo’n groot rood ding in mijn relatief kleine achtertuin staan…?

Big Green Egg
Tja, helemaal niets op aan te merken. Alles klopt. Het voelt degelijk. Het deksel is desondanks verrassend licht te openen, maar blijft niet in iedere stand staan zoals een Kamado Joe. Met de nieuwe schoorsteen is afgeweken van de oude margrietwiel en opent een simpele gietijzeren schijf de schoorsteen als het ware in maanstanden. Eenvoudig, maar uiterst effectief. En aan accessoires geen gebrek: zonder enige twijfel het grootste assortiment van accessoires. Eigenlijk heb ik maar twee minpunten: de prijs en… de kleur.

Yakiniku Grill
Verrassend mooie kamado, die ik alleen bij de Sligro tegen ben gekomen. Het jongste merk van allemaal en in dit rijtje de enige met een rvs schoorsteen. En ik moet zeggen dat ik dat toch wel heel erg fraai vind. Hoewel het merk Japanse afkomst suggereert, is het net als The Bastard van Nederlandse komaf en wordt het keramiek in China gemaakt. In de tik-test komt de Yakinuku Grill in vergelijking met de Grill Guru er goed vanaf. Toch krijg ik her en der wat signalen dat het niet te vergelijken is met de kwaliteit van Big Green Egg, Kamado Joe en Primo Grill. Het verrast me steeds dat in dat vergelijkende kwaliteitsrijtje nooit The Basterd wordt genoemd. Wat me een beetje tegenvalt is de stabiliteit van het geopende deksel. Het voelt minder solide dan de andere merken in mijn High 5-selectie.

Daar staat tegenover dat Yakiniku Grill net als de Monolith een een chip feeder heeft, een extra gat aan de voorzijde van de kamado waar met een speciale langwerpige schep rookhout toegevoegd kan worden zonder het deksel te hoeven openen. Ik kan me voorstellen dat dat een bijzonder prettig extraatje is, niet alleen om temperatuur te bewaren, maar vooral ook om bij low & slow bereidingen niet steeds het hitteschild te hoeven verwijderen om nieuw rookhout toe te voegen.

Monolith
De laatste in het rijtje van de koude voorselectie. Vanuit mijn webresearch kwam deze er bijzonder goed uit. Hoge kwaliteit en net als de Yakiniku een aparte rookhout-feeder. Probleem is dat ik ‘m nog nergens ben tegengekomen om ‘m daadwerkelijk aan te raken en de kwaliteit te voelen. Als ik deze kamado serieus wil nemen, dan zal ik daarvoor waarschijnlijk naar een van de grotere kamado-shops in Noord-Brabant (waarom zijn er daar toch zoveel?) af moeten reizen. Ik ga zoeken, maar merk ook dat ik daar niet al teveel energie meer in wil stoppen. Op internet is bovendien geen Nederlandstalige website te vinden is. Mijn Engels en Duits is prima, dus voor informatie is het geen probleem, maar wat zegt dat over de te verwachten snelle service in Nederland? Geen goede voortekenen, maar ik geef het nog niet op, want die Monolith BBQ-Guru met automatische luchttoevoer houdt ‘m interessant. Aan de andere kant, er zijn diverse leveranciers die dit als accessoire voor de meeste kamado’s leveren. Ik vraag me af of je dit als (nu nog) hitech onderdeel voor de komende twintig jaar ingebouwd wil hebben…


Conclusie: de 3 merken voor mijn warme eindselectie

  1. Kamado Joe
  2. Big Green Egg
  3. Yakiniku

Op dit moment heb ik het beste gevoel bij Kamado Joe en Big Green Egg. Beide geven een zeer degelijk gevoel en bieden brede assortimenten aan accesoires. Prijs vind ik bij de Big Green Egg een serieuze belemmering. Het maakt deze kamado een beetje tot een elitemerk. Bij een Kamado Joe is dat niet anders, maar ik acht het mogelijk dat het sluitsysteem van het deksel bij een praktische test cruciale parten gaat spelen.

Wat ik niet had verwacht is dat in het rijtje van de High 5 voorselectie de Yakiniku het voor mij heeft gewonnen van The Bastard. En dat komt vooral omdat ik erg nieuwsgierig ben naar de werking van de rvs schoorsteen en de extra rookhout-feeder die dit merk in dit rijtje als enige heeft.

Dan nu de volgende stap: écht aan de slag tijdens een workshop of demonstratie. Ik wil dat voor eind augustus hebben afgerond. Dat wordt dus zoeken en plannen!

Met dank aan de uiterst vakkundige en enthousiaste hulp bij mijn favoriete kookwinkel: Oldenhof in Hilversum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *